Erőszakos lehet az új szerelmed? Angliában így tudod kideríteni.

A hivatalos neve angolul Domestic Violence Disclosure Scheme, de közismerten csak Clare's Law néven fut az a lehetőség, hogy a rendőrségen keresztül információhoz jussunk intim partnerünk esetleges erőszakos múltjáról. Amikor azonban az ember lánya (vagy fia) úgy belehabarodik valakibe, hogy nem csak az erdőt nem látja a fától, de a fát is epres vattacukornak hiszi, ritkán jut eszébe, hogy szerelme tárgyának hibái után nyomozgasson. Ezért rendszer arra is lehetőséget ad, hogy ha bárki-akárki (szomszéd, munkatárs, nagynéni, unokahúg, anyámfiaborja) arra gyanakszik, hogy a környezetében valaki erőszakos partner hálójába került, kérheti a rendőrséget, hogy figyelmeztesse a veszélyben lévő felet. A továbbiakban összefoglalom nektek, hogyan is működik ez a lehetőség, és mi ihlette a születését.

A törvény születésének előzményei

Figyelmeztetés: a következő 5 bekezdés megrázó részleteket tartalmaz

Az elvált, kisgyerekes Clare Wood 34 éves volt, mikor 2007 áprilisában az interneten keresztül megismerkedett az akkor 38 éves George Appletonnal. Másfél éves kapcsolat vette ezzel kezdetét, aminek Clare 2008 októberében vetett véget, miután rájött, hogy  rajta kívül a férfi 4 másik interneten megismert nővel is viszonyt folytat. Az elkövetkező hetekben a férfi bezúzta Clare otthonának ablakait, forró vasalóval és késeléssel fenyegetőzött, valamint azzal, hogy porrá égeti a házat. 2009 februárjáig Clare rendszeresen kapcsolatba lépett a rendőrséggel segítségért, és Appletont többször őrizetbe is vették zaklatásért, ám távolságtartási végzéssel mindig szabadon bocsájtották. Miután 2009 januárjában rátörte otthonának bejárati ajtaját, Clare többek közt szexuális zaklatással vádolta meg, ez a vád azonban nem került bíróságra, mivel a különböző más vádakat (rongálás, életveszélyes fenyegetés stb) előterjesztő rendőr ismeretlen okból kifelejtette a papírmunkából. Közben az is kiderült, hogy a szakítás után még közös megegyezéssel Clare intim viszonyba került a férfival, és január 17-én ő kereste fel Appletont a lakásán. A férfi az ügyet pénzbírsággal megúszta- sem figyelmeztetést, sem távolságtartási végzést nem kapott.



2009 február 5-én Clare örökbefogadó apja, Michael Brown hívást kapott Clare gyermekének apjától, aki aggódott, mert nem tudta a nőt telefonon elérni. Brown üzenetet küldött lányának, válasz azonban nem érkezett.

Február 6-án az otthonában találták meg Clare összeégett holttestét. A nyomozás tanúsága szerint a február másodikán bekövetkezett halála előtt összeverték, megerőszakolták és fojtogatták is. A rendőrség azonnal hajtóvadászatot indított George Appleton után.


Clare Wood


Február 12-én Appleton holttestére bukkantak. A férfi egy elhagyott pubban felakasztotta magát.


A gyilkos George Appleton

Clare már a kapcsolat elején tisztában volt vele, hogy a férfi börtönviselt, amit Appleton közlekedési kihágással magyarázott. Halála után azonban kiderült, hogy számtalan rendőrségi ügye volt nők ellen elkövetett párkapcsolati erőszak miatt, és hogy sok interneten megismert nő próbálta felhívni a rendőrség figyelmét Appleton gyanús viselkedésére.

Clare örökbefogadó apja, Michael Brown, többekkel együtt kampányolni kezdett, hogy az Egyesült Királyságban mindenkinek joga legyen tudni, ha partnerének párkapcsolati erőszak miatt valaha rendőrségi ügye volt. Erőfeszítéseinek eredményeképpen 2014 óta országszerte lehet kérvényezni információt párkapcsolati erőszak elkövetőiről a potenciális áldozatok védelmében. Ennek kivitelezéséhez ugyan nem hoztak új törvényt, viszont megváltoztattak bizonyos protokollokat, és ezzel lehetővé tették, hogy a rendőrség egyébként is létező jogait a párkapcsolati erőszak lehetséges áldozatainak védelmébe állítsák.

Michael Brown, Clare örökbefogadó apja


Hogyan működik a rendszer?

A Domestic Violence Disclosure Scheme alapvetően két jogra épül:

1. "the right to ask", azaz a kérdezés joga bárkit megillet, aki arra gyanakszik, hogy a környezetében valaki erőszakos partner hálójába került. Kérdezni tehát mindenkinek szabad.

2. "the right to know", azaz a tudás joga viszont csak annak jár, akit az információ érint. Ez azt jelenti, hogy a releváns információt csak annak hozzák a tudtára, aki potenciálisan veszélyben van, vagy aki olyan pozícióban van, hogy törvényesen védelmet biztosíthat az áldozatnak (pl szülő vagy gyám).

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha én aggódom egy munkatársam miatt, kérhetem a rendőrséget, hogy nézzenek utána a partnere múltjának. Ezzel azonban az én szerepem le is zárul. Nem fogom megtudni, hogy van-e a gyanús félnek rendőrségi múltja, és arról sem szerzek majd tudomást, hogy a munkatársammal a rendőrség kapcsolatba lépett-e a bejelentésem nyomán (hacsak a munkatársam el nem mondja). Ezen kívül jó tudni, hogy a bejelentés névtelen, és a munkatársam azt sem fogja megtudni, hogy én voltam, aki kérvényezte a rendőrségi vizsgálódást (hacsak én magam el nem mondom neki).

Hogyan lehet kérni az információt?

Ez a helyi rendőrség protokolljától is függ, de a következő módok lehetségesek:

  • Hívd fel a rendőrség ingyenes nem sürgősségi számát, azaz az 101-et. Tapasztalatom szerint ez néha állati hosszadalmas tud lenni, főleg péntek és szombat délután/este/éjjel, amikor az ország egyik fele részeg/ be van tépve, a másik fele meg az 101-et hívja, hogy a részegekre panaszkodjon.
  • Sétálj be a helyi rendőrkapitányságra, és mondd, hogy Clare's Law disclosure-t szeretnél kérni
  • Keress rá online, hogy a helyi kapitányság fogad-e online bejelentést ez ügyben. Nálunk Dorset megyében például van erre lehetőség. Az online formanyomtatvány megtekintéséhez klikkelj IDE. Ez azonban csak Dorset megyére vonatkozik, tehát ha nem itt élsz, keress rá a saját megyédre.

Mit fognak kérdezni a rendőrségen?

Először felveszik a te személyes adataidat (név, cím, születési dátum, telefonszám) aztán megkérdezik , hogy milyen viszonyban vagy a potenciális áldozattal. Kérik majd, hogy fejtsd ki, miért gondolod, hogy valami nincs rendben, és hogy az ismerősöd tudja-e, hogy információt kérsz a védelmében. Ezen kívül jól jön még nekik, ha tudod az ismerősöd és partnere teljes nevét, címét, születési idejét.

Mi történik a kérvény benyújtása után?

A rendőrség konzultál a saját és együttműködő partnerei adatbázisával, hogy információt gyűjtsenek a gyanús partnerről. Az ügyet azután egy helyi konferencia elé terjesztik, amin minden érintett szervezet részt vesz (ezek olyan szervezetek, akik a lehetséges áldozattal vagy elkövetővel munkakapcsolatban lehetnek, azaz családsegítők, iskola, orvos, nevelőtiszt, menhelyi dolgozók stb). Itt együtt eldöntik, hogy rejt-e olyan magas kockázatot a feltárt információ, hogy a lehetséges elkövető jogait figyelmen kívül hagyva az információt a lehetséges áldozattal megosszák. Ha úgy döntenek, nagy a valószínűsége, hogy az adatszolgáltatás bűncselekmény megelőzésére alkalmas, akkor felveszik a kapcsolatot a lehetséges áldozattal és speciálisan képzett rendőrökön keresztül segítséget ajánlanak neki. Ha nem túl magas a rizikófaktor (ami nem jelenti, hogy semmilyen információt nem találtak) akkor lezárják az ügyet.

A statisztikák szerint Anglia és Wales területén évente legalább 2,5 millió ember válik párkapcsolati erőszak áldozatául. Ha az Egyesült Királyságban élsz, és magad vagy szeretteid miatt aggódsz, tudd, hogy bár a rendszer közel sem tökéletes, van a helyzetből kiút, és van segítség.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az asszony nem verve jó- női menedékházak Angliában

Teszt: Bántalmazó kapcsolatban élsz? Ebből a tesztből megtudhatod

Szeretettel: Grace- Egy meggyilkolt lány hagyatéka